A megkövesedett fa és a cápafogak

Metszet a 19. századból a tarnóci megkövesedett fáról (Forrás: osmaradvanyok.hu)

[Ipolytarnóc] Hol volt, hol nem volt… de mit is mondok,hiszen még ma is látható Ipolytarnócon az az óriási megkövesedett fa, amelyről a mesém szól.

A tarnóci óriási megkövesedett fa közel 20 millió éves, amelyre az évmilliók során puha vulkáni talaj rakódott, majd valamikor az 1700-as évek vége felé kezdte kibontani a vulkáni törmelékes kőzetből az erózió. A Borókás-patak kimosta alóla a jóval puhább vulkáni port, egy 42 m-es darabja szép lassan, mint egy kőhíd kezdte átívelni az alatta kialakuló árkot, majd vízmosást. Az arra járó helybéliek előszeretettel üldögéltek rajta, felismervén fa eredetét “Gyurtyánkő Lócza” névre keresztelték el. Egy kegyetlen mágus által elvarázsolt fának (gyertyánnak) gondolták, melyben a mágia most is, igaz megdermedve, de ott dereng.
Ezért ha valaki, tiszta szívvel megérinti, ráteszi tenyerét, és lenyugodott elmével kitárja vágyát a kőfának, a mágia hatalma átszivároghat és teljesítheti a kívánságot. De jaj annak, akit másnak ártó szándék vezérel az óhajtásban, a varázslat ellene fordul és úgy megdermeszti szívét, hogy szeretetet az már többet nem adhat, de be sem fogadhat.
Amikor a nagy varázsló kővé dermesztette a hatalmas fát, az énekes madarak ijedten felrebbentek róla, szerte repültek, riadtan adva a világ tudtára a szörnyű eseményt. A varázsló, hogy elhallgattassa őket, kővé változtatta nyelvüket, mely csőrükből kiesve szertehintette a környéket. A tájon sokáig csend honolt, halotti csend.
Lám, ha a varázsló a vulkánt személyesíti meg, akkor megtaláljuk a kőfa konzerválóját, a vulkánkitörés elpusztította az ősélőhelyet, száműzve az élet dallamát a katasztrófa utáni holdbéli tájról.

A mese forrása: www.osmaradvanyok.hu

Jó, ha tudod…

Az alsó-miocén sekélytenger homokos partszegélyi üledékeiből előkerült cápafogak valóban megragadták a helybéliek fantáziáját. Alakjuk miatt megkövült madárnyelveknek nevezték el őket. Ipolytarnóc ugyanis nagyon messzi van a tengertől, így aligha lehetett a helyiek számára értelmezhető, mit keresnek cápafogak a talajban. Azt nyilván nem tudhatták, hogy 23 millió évvel ezelőtt ezen a területen még tenger volt,  az őstenger, a Paratethys.

Cápa a miocén erdőben Ipolytarnócon
Cápa a miocén erdőben Ipolytarnócon

 

Print Friendly, PDF & Email