Hogyan védte meg Szűz Mária magát a puskagolyótól

[Szeged] – Rákóczi már a szabadságharc elején be akarta venni a szegedi várat, amely az osztrákok legfőbb délvidéki erődje volt. Amikor kurucaival Szegedre érkezett azonnal elfoglalták a polgárok lakta városrészeket, tüzérség híján azonban a várat nem sikerült bevenni.

Maga az alsóvárosi templom előtt történt incidens, amiről szó lesz, nem kötődik túl szorosan a várostromhoz, hacsak annyiban nem, hogy ez is egy katona életébe került.

Az alsóvárosi Havas Boldogasszony templom előtt álló Immaculata (Szeplőtelen fogantatás) szoborcsoport eredetileg nem szoborcsoport volt, csak egy Mária-oszlop, a többi alak később, 1752-ben került köré. Amikor Rákóczi seregei megérkeztek, az egyik harcos miután észrevette Márai szobrát a templom előtti téren, valószínűleg buzgó református lévén, indulatba jött. A katona így kiáltott a szoborra, mielőtt célba vette volna puskájával:

– Katolikusok nagyasszonya! Lássuk, meg tudod-e védelmezni magad?

Ezután rálőtt a szoborra, a golyó pedig Mária jobb kezét találta el, amely le is tört. A lövedék azonban visszapattant a szoborról, és egyenesen a lövöldöző katonába fúródott, halálos sebet ejtve rajta. Így védte meg magát Mária, s válaszolta meg a pökhendi kérdést.

A történet forrása: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/szegedi_legendak_maria_megvedte_magat_a_golyotol/2114543/

Jó, ha tudod…

Az Immaculata szó jelentése: szeplőtelen fogantatás. A 18. században sok helyen állítottak Immaculata szobrot, amelyek máig díszítik a templomok környezetét. Ilyen Immaculata szobor látható többek között a Miskolchoz tartozó Diósgyőrben, Makón, Szombathelyen, Zsámbékon, stb.
A katolikus egyház a Szeplőtelen Fogantatást december 8-án ünnepli.  Hazánkban 1947. november 8-ig a Szeplőtelen Fogantatás Ünnepe munkaszüneti nap volt.

Print Friendly, PDF & Email