Pislog, mint a rimóci nyúl

Nyúl

[Rimóc] Rimóc Nógrád megyében található, a világ első határon átnyúló UNESCO Globális Geoparkjának egyik települése, amely népviseletéről és hagyományairól ismert – a 19. századtól pedig a “Pislog, mint a rimóci nyúl” mondásról is, amelyhez a következő mese kapcsolódik (forrása a rimoc.hu oldal). 

Pár száz évvel ezelőtt az egyik télen hatalmas hó esett, amely beborította a rimóci házakat is. Amikor a helyiek már azt hitték, ettől rosszabb nem jöhet, a hó kezdte elérni a zsúpfedeles házak tetejét, amiket folyamatosan takarítani kellett, nehogy beszakadjanak. Amikor aztán a hóesés elállt, csontig hatoló hideg következett.  Emberre és állatra egyaránt sanyarú idő köszöntött. Az erdei vadak sem találtak élelmet, ezért bemerészkedtek a házakhoz. A családoknak is fogyni kezdett a napi betevő falatjuk, csakúgy, mint a tűzifájuk, de az erdőbe nem tudtak és nem is mertek kimenni a hó miatt. Az egyik derült, hideg éjjelen egy nagy, barna mezei nyúl elemózsiát remélve az egyik házikó tetejére ugrott a nagy hókupacról. Hirtelen azonban a már elázott zsúptető beszakadt alatta és röviddel később már a padláson találta magát. Itt sem lelt egyebet, csak a füstlyukat. Bele is mászott – azonban hamarosan egy tompa puffanással megérkezett a kemencébe, amelyben akkor már a tűz kialudt, viszont még langyosak voltak a falai, így a jó időben nemsokára el is nyomta az álom.

Reggel, amikor a gazdasszony felébredt, miután elimádkozott egy rövid kis zsolozsmát, kikelt az ágyból és a kemencéhez sietett begyújtani. Gondolható, mekkora meglepetés érte, amikor kinyitotta annak ajtaját és belülről két ijedt, pislákoló szempár meredt rá! Az asszony felsikoltott ijedtében, majd a férjéhez szaladt, aki még mindig az ágyban feküdt, s csak felesége kiabálására riadt fel. –

Amikor a ház ura benézett a kemencébe, a nyúl még akkor is csak pislogott a világosság felé. –

A kutya fáját! – vakarta meg a férj a fejét – Oszt tényleg van benn valami!…

Ő már nem mert senkinek szólni, hanem óvatosan benyúlt a kemencébe, és fülénél fogva előhúzta a rémült nyulat. Bár nem tudták, honnét került oda, de nagyon megörültek neki, s jó ebédet készítettek belőle. A kis faluban és környékén hamar híre ment az égből pottyant nyúlnak, s azóta szokássá vált, hogy megkérdezik a rimóciakat: ,,Pislog-e még a rimóci nyúl?””

Print Friendly, PDF & Email